Copyright © 2017. All Rights Reserved

Литературни героини, станали известни в зората на феминизма

27 август 2018
Литературни героини, станали известни в зората на феминизма

Феминизмът е движение, което се бори за правата ( политически, социални, религоиозни) на жените, още от средата на 19 в. Първоначално това движение е използвано като платформа за социални промени, които включват премахването на робството и равноправието на половете. С течение на времето, то става символ на борбите на различни поколения жени. Тук ще ви запознаем с няколко литературни героини, които са създадени по време на появата на това движение.

Джейн от „Джейн Еър“ на Шарлот Бронте

Романът е публикувн през 1847 г. - година преди официалното приемане на движението. Главната героиня Джейн живее прост и обикновен живот. Тя е жена, която е била отхвърляна навсякъде, но е запазила силната си воля и кураж. Освен това, е спокойна и хладнокръвна, но е влюбена в мъж, с когото не може да бъде. Защо я харесваме: остава вярна на своите убеждения и морал. Това, че не се поддава на емоционалната, изпепеляваща и невъзможна любов, я прави истински силна. 

Елизабет от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин

Този списък не би могъл да съществува, без в него да е включена някоя от геоините на Джейн Остин. Избрахме това да бъде нашата любимка Елизабет. Романът е публикуван през 1813 г. и разказва за живота на семейство Бенет. Елизабет има силна връзка с баща си и сложни отношения с майка си, която иска да я омъжи по сметка. Но Елизабет среща човек на име г-н Дарси, чиято студена външност и хладнокръвна природа разпалват в нея истинска буря от емоции. Разбира се, всичко завършва добре. Защо я харесваме: Тя има харакер и свои разбирания за живота. Това е нещо, от което се нуждае всяка млада дама. 

Анн от „Анн от фермата Грийн Гейбълс“ на Луси Монтгомъри 

Действието в книгата се развива през 1876 г. на о-в Принц Едуард. Малката Анн Шърли е осиновена по грешка и отива да живее при едно фермерско семейство. Тя е жизнерадостна, буйна, любопитна и винаги се забърква в каши. Забавно е да четем за нейните премеждия, както и за училщното й съперничество с Гилбърт. Анн го харесва и го смята за нейна Сродна душа, но няма никакво намерение да му отстъпва първенството по успех в класа. Защо я харесваме: Тя е автентична и искрена. И буквално израства „пред очите ни“.

Анна от „Анна Каренина“ на Лев Толстой 

Романът е публикуван скоро след обявяването на движението, но е замислен преди това. Това е трагичната история на Анна, която има съпруг и дете, но се влюбва в граф Вронски. Забранената им любов завършва фатално, но е вълнуващо читателят да се потопи в аристократичната атмосфера, в която властва лицемерието на обществото. Защо я харесваме: Заради смелостта й да се бори за любовта, въпреки че заплаща прекалено висока цена заради нея. 

Светът се е променил много след 1848 г., а заедно с него и феминизма. Но това, което остава общовалидно и до днес е, че ние намерихме много верни приятели и съмишленици в образите на любимите си литературни героини.

 

По материали на Bookstr.com

 

Четенето по празниците - мит или реалност?

Праниците идват и носят хаос със себе си.

прочети още
Отвъд хюга: другите „уютни“ концепции

Ето кои са начините да живеем добре

прочети още
За пътуването във времето и тайните на едно Министерство

Това е роман за времето, както и за историята такава, каквато я познаваме.

прочети още
Откъс от „Сложната природа на простите неща“

Тази книга е за всички онези малки неща, за тяхната простота и форма, и за сложността да определим кои от тях могат да преобърнат Съдбата ни.

прочети още
Как да планираме литературно парти

Можете да бъдете домакин на чудесно събитие с литературен привкус

прочети още
Какво обичаше да чете Антъни Бурдейн?

Ето кои книги промениха живота му

прочети още
Как да станете по-привлекателна личност?

Златните правила на успеха на Дейл Карнеги

прочети още
Най-романтичното писмо!

Честит рожден ден, принцесо. Писмото на Джони Кеш до съпругата му Джун.

прочети още
Каре Сантос, най-продаваната писателка в Испания

Каре Сантос е родена през 1970 г. в Матаро, град на север от Барселона, Испания.

прочети още
Барселона гореща като шоколад от Каре Сантос

Три жени, три века и една изисканa шоколатиера от бял порцелан.

прочети още
Истории, докосващи сърцето

Джубран Халил Джубран, Джалал ад-Дин Руми,Марио де Андрад, Минаева и незнайни мъдреци от далечни страни Красиви истории за Любовта стигат до нас благодарение на велики разквавачи от миналото.

прочети още
Андерсенови летни приказки

Андерсенови летни приказки - предстоящо заглавие

прочети още
A Cook's tour Приключенията на готвача

Един готвач със стомах от желязо...Антъни Бурдейн в търсене на Свещения Граал в кулинарният свят! Комбинация от храна, атмосфера и добра компания! ВНИМАНИЕ!!! Тази книга не се препоръчва за четене преди да заспите! Тя ще ви накара да станете в полунощ и да изтичате до хладилника, за да заситите глада си! Това е Антъни Бурдейн!

прочети още
Малкият принц

Ново издание на "Малкият принц" от АНТОАН ДЬО СЕНТ ЕКЗЮПЕРИ от Smart Books

прочети още