Copyright © 2017. All Rights Reserved

Най-добрите градове в света за любителите на книги

2 януари 2019
Най-добрите градове в света за любителите на книги

Когато са на ваканция или почивка, любителите на книги се оглеждат за красиви и автентични книжарници, градове които имат литературна история. Ако и вие сте любител на книгите и се чудите къде да бъде следващото ви пътешествие, ето някои идеи от нас:

 

Буенос Айрес, Аржентина

Ако обичате да прекарвате цял ден във великолепни стари книжарници, то нека Буенос Айрес оглави класацията ви. Този град има повече книжарници, отколкото всеки друг град на света (според доклад от 2016 г. те са 690 на брой). В този град има едно същинско бижу, което не трябва да бъде пропускано, а именно: El Ateneo Grand Splendid - книжарница, която се помещава в сградата на стар театър.

 

Токио, Япония

В ултрамодерен град като Токио има забележително количество антикварни книжарници. Ако се разходите в  Jimbocho Book town може да се натъкнете на повече от 160 книжарници, в които се продават книги на старо. 

 

Дъблин, Ирландия

Някои книги са красиви заради илюстрациите си. Добра причина да посетите Дъблин е Келтската книга с миниатюри от 9 в., която се съхранява в Тринити колидж. Падате си по съвременна литература? Посетете центъра ,,Джеймс Джойс'' и се включете в пешеходна обиколна на града, от който е и известният писател. 

 

Париж, Франция

Човек не може да открие град с по-богата литературна история от Париж, където великата Гертруд Стайн напътства Франсис Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей. Посетете историческата книжарница Shakespeare & Co или пък се отбийте за по едно питие в La Closerie de Lilas, където Пол Верлен и Шарл Бодлер са пили абсент и са написали първите си чернови.

 

Лондон, Великобритания

Лондон е служил за вдъхновение на безброй много художествени творби. Като начало, включете се в пешеходна обиколка и следвайте стъпките на Шекспир и Дикенс. После се отбийте в Британската библиотека, която помещава невероятни литературни съкровища в колекцията си.

 

Берлин, Германия

Берин не може да бъде наречен ,,писателски рай'' подобно на Париж, но това не означава че в него не са живели велики писатели. Владимир Набоков и Франц Кафка, например. Не пропускайте да посетите Бебелплац, на който през 1933 г. нацистите изгарят огромно количество книги. 

 

Ню Йорк, САЩ

Ню Йорк е същинско вдъхновение за всички, които обичат да четат и да пишат.  В знаменития Махнатън можете да посетите домовете на Едит Уортън, Труман Капоти, Алън Гинсбърг, Харпър Лий, Тони Морисън, Пати Смит и много други. 

 

Източник: Rd.com

Превод: Елена Родимова

Четенето по празниците - мит или реалност?

Праниците идват и носят хаос със себе си.

прочети още
Отвъд хюга: другите „уютни“ концепции

Ето кои са начините да живеем добре

прочети още
За пътуването във времето и тайните на едно Министерство

Това е роман за времето, както и за историята такава, каквато я познаваме.

прочети още
Откъс от „Сложната природа на простите неща“

Тази книга е за всички онези малки неща, за тяхната простота и форма, и за сложността да определим кои от тях могат да преобърнат Съдбата ни.

прочети още
Как да планираме литературно парти

Можете да бъдете домакин на чудесно събитие с литературен привкус

прочети още
Какво обичаше да чете Антъни Бурдейн?

Ето кои книги промениха живота му

прочети още
Литературни героини, станали известни в зората на феминизма

Те са твърде готини, за да живеят сред остарели нрави

прочети още
Как да станете по-привлекателна личност?

Златните правила на успеха на Дейл Карнеги

прочети още
Най-романтичното писмо!

Честит рожден ден, принцесо. Писмото на Джони Кеш до съпругата му Джун.

прочети още
Каре Сантос, най-продаваната писателка в Испания

Каре Сантос е родена през 1970 г. в Матаро, град на север от Барселона, Испания.

прочети още
Барселона гореща като шоколад от Каре Сантос

Три жени, три века и една изисканa шоколатиера от бял порцелан.

прочети още
Истории, докосващи сърцето

Джубран Халил Джубран, Джалал ад-Дин Руми,Марио де Андрад, Минаева и незнайни мъдреци от далечни страни Красиви истории за Любовта стигат до нас благодарение на велики разквавачи от миналото.

прочети още
Андерсенови летни приказки

Андерсенови летни приказки - предстоящо заглавие

прочети още
A Cook's tour Приключенията на готвача

Един готвач със стомах от желязо...Антъни Бурдейн в търсене на Свещения Граал в кулинарният свят! Комбинация от храна, атмосфера и добра компания! ВНИМАНИЕ!!! Тази книга не се препоръчва за четене преди да заспите! Тя ще ви накара да станете в полунощ и да изтичате до хладилника, за да заситите глада си! Това е Антъни Бурдейн!

прочети още
Малкият принц

Ново издание на "Малкият принц" от АНТОАН ДЬО СЕНТ ЕКЗЮПЕРИ от Smart Books

прочети още