Copyright © 2017. All Rights Reserved

Лиза Оуенс за „Сеозните на отсъствието“ и изборите, които правим

24 септември 2018
Лиза Оуенс за „Сеозните на отсъствието“ и изборите, които правим

Защо една млада жена изпада в депресия? Дали заради криза в работата или в личните взаимоотношения? Вероятно да. 

Именно тази важна и донякъде подценявана тема засяга романът  ,,Сезони на отсъствието‘‘ на Лиза Оуенс

 

Вероятно всеки човек, който преминава през периода между 20-те и 30-те си години се чувства объркан, изпитва колебания относно бъдещето си и често е изправен през трудни избори и дилеми.  В този период знаеш, че вече нито си студент, нито пък си напълно готов за семейство и деца. Твърдиш пред близките си (и най-вече пред теб самия), че все още търсиш себе си, призванието си, искаш да пътуваш, да не се обвързваш сериозно и изобщо… важните крачки и решения те плашат и гледаш да ги избягваш.

 

Главната героиня в романа Клер живее в Лондон, току-що е напуснала работа и е от Милениум. Живее заедно с приятеля си-хирург. Основната тема  в романа е решението й да напусне така омразната и безперспективна работа, за да търси себе си и призванието си. Но се оказва, че процесът на търсене също си е работа.  И определено не е особено приятен период. През времето, в което е безработна, Клер трябва да се изправи срещу себе си, да поеме отговорност за решенията си, но и да успее да устои на чуждия натиск. Защото семейството, приятелите, партньорът и познатите й често не успяват да разберат през какво преминава тя.

 

Клер има проблемни отношения с всички – като се започне от себе си и се стигне до гадже, семейство и приятели. Страда от хипохондрия,  прекалява с пиенето, което вади на показ нейните вътрешни демони. Но пък за сметка на това тя е забавна, саркастична и иронична. Вероятно успехите на околните, а и животът в агресивния и амбициозен Лондон допълнително утежняват ситуацията. Клер смята, че е бреме за всички и това я кара да се чувства още по-зле. Осъзнава, че да се върне на старото си работно място, макар и временно, е един вид крачка назад, която няма да й донесе нищо ново.

 

Странно е да си заобиколен от  хора, които вършат неща, които мразят, но пък поне печелят добре от това. Клер се чувства много различна от всички тях и именно заради това дистанцията между нейните и техните разбирания се увеличава с времето. Тя проявява всички признаци на човек в депресия – не вижда смисъл в нищо, става дребнава и затворена, спира да се грижи за себе си. Проявява немърливост в отношенията си с близките до нея хора, които всъщност подхождат с разбиране и любов към нея.

 

Повечето хора се примиряват с това, което им се предоставя на момента и не пропускат да се възползват от него. А търсенето на себе си и призванието ти може да изглежда странно отстрани. Един вид глезотия и напразно изгубено време. Но този период никога не идва съвсем случайно. Той може да се възприеме като дар, стига само да успееш да го оцениш, да се огледаш, да опиташ да се опознаеш истински и да се харесаш сам на себе си. Да разбереш силните и слабите си страни, както и това, което искаш или пък не искаш да вършиш, без значение колко ти плащат за него. Накрая винаги излизаш по-силен и по-уверен в себе си относно това кой си и какво можеш.  

 

Автор: Елена Родимова

Четенето по празниците - мит или реалност?

Праниците идват и носят хаос със себе си.

прочети още
Отвъд хюга: другите „уютни“ концепции

Ето кои са начините да живеем добре

прочети още
За пътуването във времето и тайните на едно Министерство

Това е роман за времето, както и за историята такава, каквато я познаваме.

прочети още
Откъс от „Сложната природа на простите неща“

Тази книга е за всички онези малки неща, за тяхната простота и форма, и за сложността да определим кои от тях могат да преобърнат Съдбата ни.

прочети още
Как да планираме литературно парти

Можете да бъдете домакин на чудесно събитие с литературен привкус

прочети още
Какво обичаше да чете Антъни Бурдейн?

Ето кои книги промениха живота му

прочети още
Литературни героини, станали известни в зората на феминизма

Те са твърде готини, за да живеят сред остарели нрави

прочети още
Как да станете по-привлекателна личност?

Златните правила на успеха на Дейл Карнеги

прочети още
Най-романтичното писмо!

Честит рожден ден, принцесо. Писмото на Джони Кеш до съпругата му Джун.

прочети още
Каре Сантос, най-продаваната писателка в Испания

Каре Сантос е родена през 1970 г. в Матаро, град на север от Барселона, Испания.

прочети още
Барселона гореща като шоколад от Каре Сантос

Три жени, три века и една изисканa шоколатиера от бял порцелан.

прочети още
Истории, докосващи сърцето

Джубран Халил Джубран, Джалал ад-Дин Руми,Марио де Андрад, Минаева и незнайни мъдреци от далечни страни Красиви истории за Любовта стигат до нас благодарение на велики разквавачи от миналото.

прочети още
Андерсенови летни приказки

Андерсенови летни приказки - предстоящо заглавие

прочети още
A Cook's tour Приключенията на готвача

Един готвач със стомах от желязо...Антъни Бурдейн в търсене на Свещения Граал в кулинарният свят! Комбинация от храна, атмосфера и добра компания! ВНИМАНИЕ!!! Тази книга не се препоръчва за четене преди да заспите! Тя ще ви накара да станете в полунощ и да изтичате до хладилника, за да заситите глада си! Това е Антъни Бурдейн!

прочети още
Малкият принц

Ново издание на "Малкият принц" от АНТОАН ДЬО СЕНТ ЕКЗЮПЕРИ от Smart Books

прочети още